Arbeid og kapital

Arbeid og kapital

Målgruppe: Medlemmer, Tillitsvalgte i avdeling, klubb og forening.

I samarbeid med Handel og Kontor i Oslo og Akershus gjennomfører vi et kurs i arbeid og kapital. Kurset gjennomføres over totalt fem samlinger. 

Kursveiledere: Morten Svendsen, Harald Berntsen, fagforeningsveteran fra Heismontørenes Fagforening Terje Skog og Kjell Bjørgeengen.

Påmelding: Fyll ut påmeldingsskjema, og send til post@elogitoa.no

Påmeldingsfrist: 5. januar

Utfyllende beskrivelse:

Kritiske studier av vår måte å organisere den samfunnsmessige produksjonen – gjennom et kapitalistisk system – er nesten fraværende i arbeiderbevegelsen i dag. Dette er en påfallendeendring fra bare noen tiår tilbake i tid. Dette har skjedd til tross for at kapitalismens grunnleggende virkemåte overhodet ikke har endret seg i perioden. Utviklingen i den kapitalistiske produksjonsmåten har nå kommet til et punkt hvor den har fått en nærmest total dominans over våre liv. Internasjonalt har tidligere såkalte sosialistiske stater spilt fallitt – og kapitalistisk organisering av vareproduksjonen skrider fram isteden. I vår del av verden har den kapitalistiske tenkemåte stadig fått større innpass i både i offentlig forvaltning og i vårt eget forenings- og organisasjonsliv – dette til tross for at spillereglene her er helt annerledes enn i privat virksomhet med profitt som mål.

Systemkritikken har slik fått mindre rom, paradoksalt nok i en tid hvor den burde være mer aktuell enn noen gang før. Ødeleggelser av natur og klima, sykliske økonomiske kriser, konkurser og arbeidsledighet, stadig forringelse av velferdsordninger, utbytting av arbeidere og opphoping av kapital på stadig færre hender, blir i dag nærmest sett på som uunngåelige og naturgitte fenomener.

For bedre å kunne kritisere, og påpeke at det ikke bare finnes ett valg i disse kampene, er det viktig å forstå utviklingen i kapitalismen. Tillitsvalgte som har fulgt med på endringer i egen bedrift over tid, forhandlet lønn og arbeidsbetingelser, eller opplevd oppkjøp og virksomhetsoverdragelser – harfra før en unik praktisk erfaring med spillereglene i kapitalismen og hvordan samfunnet utvikler seg som følge av dette systemet. Ved hjelp av en grunnleggende analyse av hva som kjennetegner kapitalistisk produksjon, hvordan systemet faktisk fungerer, og hva som skiller det fra andre måter å produsere på, er et av målene med studiet å gi en mer helhetlig forståelse av kapitalismens faktiske virkemåte, for slik å gjøre det hele litt mindre mystisk og uforklarlig.

Arbeid og kapital
 • 00

  dager

 • 00

  timer

 • 00

  minutter

 • 00

  sekunder

Dato

jan 12 2023

Tid

12:00 - 16:00

Sted

Handel og Kontor
Youngstorget 2B, 3. etasje, Storsalen
Kategori

Arrangør

Handel og Kontor

Andre Arrangører

El og It Distrikt Oslo og Akershus
Telefon
+47 23 36 40 40
E-post
post@elogitoa.no
Rull til toppen